Wat te doen aan oververhitting?
Oververhitting van woning komt steeds vaker voor. Gelukkig kan je er iets aan doen!
We horen het de laatste tijd vaker en vaker: heel wat huizen hebben last van oververhitting, raken de warmte niet meer kwijt. Velen denken dat dit enkel het gevolg is van de steeds betere isolatie en luchtdichtheid, maar dat is wat kort door de bocht. Het feit dat huizen beter geïsoleerd én luchtdichter zijn, is zeker een belangrijk element, maar daarnaast komen er ook meer hittegolven voor, bevatten gebouwen meer glas en hebben ze minder opengaande ramen. En nog zijn we niet uitgepraat over de redenen: de ventilatie van recente gebouwen gebeurt met warmteterugwinning (de lucht die van buiten komt wordt opgewarmd door de opgewarmde lucht van binnen) en we bouwen vaker gebouwen met een kleinere thermische massa. Oude kerken met stevige stenen muren houden de warmte veel beter buiten dan de houtskeletbouw van tegenwoordig…
Kortom, het probleem is complex en heeft vaak meerdere oorzaken.
6 manieren om er iets aan te doen
Allemaal goed en wel, maar wat doe je eraan? We lijsten zes tips op.
1. Zorg voor ramen die opengaan
En zorg daarbij voor dwarsventilatie en schoorsteenventilatie. Wanneer ramen dwars over elkaar staan en je zet ze allebei open, creëer je tocht (natuurlijke ventilatie). Ook een opening bovenaan een vide of trapgat kan helpen.
Zorg er ook voor dat je nachtelijke koeling kan voorzien. Dat betekent dat je ramen moet kunnen open laten staan zonder gevaar op inbraak.
2. Denk na over het glaspercentage
Zorg voor een goede balans tussen daglicht/zicht naar buiten en het beperken van het glasoppervlak om oververhitting te voorkomen. Hierbij is buitenzonwering zeer belangrijk: screens zijn zeer effectief!
3. Voorzie bypass warmteterugwinning op de ventilatie-unit
Hiermee zorg je ervoor dat wanneer de buitentemperaturen hoger zijn dan 14 à 18 graden, de verse lucht die in de woning wordt toegevoerd niet meer opgewarmd wordt door de warme binnenlucht. Zo wordt je gebouw niet extra opgewarmd buiten het stookseizoen.
4. Benut thermische massa
Bouw met ‘zware’ materialen en laat houtskeletbouw achterwege.
5. Vermijd een zwart dak
Kies eerder voor een groendak of een wit plat dak. Die geven minder warmte af.
6. Vergeet niet na te denken over actieve en passieve koeling
Hierop komen we in een volgend artikel terug…